Otázky a odpovědi

ČERSTVÉ NEBO SUŠENÉ DROŽDÍ?

Droždí, neboli kvasnice, se skládá z kvasinek - jednobuněčných organismů, které se za optimálních podmínek rychle množí. Jejich přičiněním vzniká z cukru kysličník uhličitý, a ten zdvihá koláč do výšky. Důležité však je, mít dostatek času a vhodné prostředí. Kvasinky milují teplo, přílišné horko jim však vadí, hynou v něm. Mírné teploty mezi 35 a 40 °C jsou pro kynuté těsto nejvhodnější.

Použijeme-li čerstvé nebo sušené droždí, není v tom žádný rozdíl. Čerstvé droždí se prodává v malých kostkách po 42 gramech. Jedna kostka stačí na 500 až 1000 gramů mouky, podle toho, jaké ostatní suroviny použijeme. Droždí uchováváme vždy v chladničce, kde zůstává čerstvé přibližně po dva týdny. Droždí můžeme také zmrazit. Po rozmrazení je sice tekuté, neztratilo však svou schopnost nechat těsto nakynout. Sušené droždí je velmi praktické, protože má dlouhou trvanlivost. Prodává se instantní v sáčcích po 7 gramech a toto množství odpovídá přibližně 20 gramům čerstvého droždí.

Místo jedné kostky čerstvého droždí použijeme tedy dva sáčky sušeného droždí. 

JAK NA MAKOVOU NÁPLŇ?

Maková náplň se používá do buchet, koláčů, na svatení koláčky, do různých kynutých pletechých koláčů, apod. 

MAKOVÁ NÁPLŇ

- 200 g máku,

- 250 g mléka,

- 60 - 80 g cukru krupice,

- 1 vanilkový cukr,

- 1 lžíce rumu,

- špetka mleté skořice,

- citronová šťáva

Mák umeleme, zalijeme mlékem a za stálého míchání zahříváme do zhoustnutí. Přidáme cukr krupici a vanilkový cukr. Dochutíme rumem, skořicí a citronovou šťávou.

CO DĚLAT, ABYCHOM NEMĚLI DORTOVÝ KORPUS NEBO MOUČNÍKY MOC SUCHÉ?

Pokud používáme jako náplň dortu či moučkníku tvarohový krém, nemusíme dělat nic. Tvaroh sám nasákne do korpusu a tak ho zvláční.

Pokud ale používáme jiný krém nebo na moučník mažeme pouze marmeládu a poléváme čokoládou, je dobré korpus prokapat teplou vodou s pár kapkami aroma (rumové, vanilkové, citronové, ...) nebo přidáme rum, amaretto nebo šťávu z kompotu. 

V případě dortu, necháváme korpus odležet do druhého dne. Pak jej prořízneme kolikrát potřebujeme a jednotlivé pláty prokapeme. Na celý kulatý dort spotřebuji i celý hrnek teplé vody s aroma. Nebojte se toho, opravdu bude dort nebo moučník mnohem vláčnější!